
Recept: Så gör du veganska lussebullar
Ingen jul utan lussebullar! Här är receptet på veganska lussebullar – som passar alla!
Du behöver!
(30 stycken)
50 g färsk jäst
175 g mjölkfritt margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl strösocker
5 dl mandeldryck
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl (15 dl motsvarar ca 900 g mjöl)
Till garnering: mjölkfritt margarin och russin
Gör så här!
Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mandeldrycken och ljumma degspadet till cirka 37˚C.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter förhand. Låt degen jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
Forma till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Till garnering: Pensla med smält margarin och tryck i russin.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Läs mer!
Recept: Amerikanska cinnamon rolls (kändisarnas favorit!)
Så gör du en gigantisk snickerskaka
Recept: Kladdkaka med rocky road
Foto: IBL
Källa: ICA